Малка зелена стъпка

„МАЛКИ ЗЕЛЕНИ СТЪПКИ”

снимки ....

    В навечерието на новата 2012 г. Федерацията на природозащитните сдружения „Зелени Балкани” обяви национален конкурс за торбичка, изработена от плат. Неговата цел беше преустановяване  използването на найлонови торбички, което би допринесло за намаляване на бавноразложимите отпадъци по улиците и в природата.

    Основните насоки на конкурса бяха: „Зелени Балкани” и Спасителният център работят за природата и биоразнообразието; изображението за надпис или картинка да е провокиращо и мотивиращо; кратки и ясни послания; прилагане на идеи за компютърно обработени векторни изображения.

    Равносметката от конкурса е – 80 участника с над 100 произведения. Сред проектите  има текстове и изображения,  зад   които прозира както зрелостта и ръката на специалиста, така и детската неопитност. Но всички участници, чрез своите произведения, показват заинтересуваност и гражданска позиция по опазването на природата в България. Победител в конкурса стана визуализираната идея под наслов „Малки  зелени стъпки”. Сред номинираните бяха чудесните предложения на колектива на Sonik-modull, на студенти и ученици от специализирани художествени учебни заведения, както и на малките участници – 10 ученици от новозагорското НУ ”Любен Каравелов” - от ll ”В” клас, с класен ръководител Пенка Калина-Колева. Така, в края на 2011 г., НУ ”Любен Каравелов” - Нова Загора, за пореден път стана част и зае достойно място в тази изключително актуална национална екологична инициатива.

    На 11 януари т. г., в тържествена обстановка, директорът на училището Иван Цветанов   официално връчи грамотите на десетте участници в конкурса за техните оригинални идеи и индивидуални творби.